"Oma is een avatar is een overdonderende ervaring voor achtplussers maar ook voor hun (groot)ouders waarin de virtuele wereld, het hiernamaals en het echte leven compleet door elkaar lopen. En dat voelt dus eigenlijk niet eens zo vreemd. Het is troostrijk."
Jos Schuring, Theaterkrant

Oma is een Avatar

Een coproductie met HNTjong
Een voorstelling voor 8+

Een online sprookje over het internet en afscheid nemen. Geïnspireerd op verhalen en tekeningen van kinderen.

BFF’s Zoë en Amani hebben allebei hun oma verloren. Met maar een week verschil, alsof ze het hadden afgesproken. Hun opa’s gaan hier totaal anders mee om. Waar Zoë’s opa een rivier van tranen huilt om zijn soulmate, geniet Amani’s opa van zijn vrijheid en ontdekt zijn nieuwe leven via apps.

Amani heeft haar bestie sowieso harder nodig dan ooit, want haar broer Maçon is gestopt met praten sinds zijn kat Fireball overreden is. Gelukkig weet Maçon alles van het internet, dus ook hoe je je oma als avatar weer tot leven brengt.

Wanneer ze op het wereldwijde web verdwalen, komen ze in aanraking met allerlei manieren van afscheid nemen: Ze ontdekken Instafamous gedenkplekken en ontmoeten een Orakel vol emoji’s aan wie je alles kunt vragen. Het internet is als het hiernamaals: eindeloos, waardoor je overal tegelijk kan zijn. De digitale en de fysieke wereld lopen steeds meer door elkaar: geurende bloemen worden Gifjes en Fireball vinden ze zingend terug in de glitchende kattenhemel.

Oma is een avatar is een online sprookje ontstaan vanuit de twee grootste fascinaties van regisseur Eva Line de Boer: de dood en het internet. Een visueel troostrijke 8+ voorstelling waar alles mogelijk is, met op maat gemaakte songs van Harpo ’t Hart & Willem de Bruin (voormalig Opposites).

Credits

Concept & Regie
Eva Line de Boer
Teksten
Yentl van Stokkum
Dramaturgie
Martine Manten
Regie assistent
Rajja Gomez Iglesias
Spel
Tine Cartuyvels, Paul Kooij, Dennis Rudge, Ayisha Siddiqi, Rodríquez Romeros
Stemmen
Willem de Bruin, Denise Jannah
Muziek
Willem de Bruin (The Opposites), Harpo 't Hart
Geluidsontwerp
Harpo ’t Hart
Scenografie
Tim Vermeulen
Kostuums
Carly Everaert
Video
Karlijn Milder, Mats Logen - Studio Akatak
Lichtontwerp
Nico de Rooi
Choreografie
Mohamed Yusuf Boss
Marketing
Lisette Brouwer, Daan Valkhof
Een productie van
Stichting Euphoria en HNTjong
Organisatie
Theaterzaken Via Rudolphi, Het Nationale Theater
Mogelijk gemaakt door
Fonds Podiumkunsten, Ministerie van OCW, Gemeente Den Haag, Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds, Dioraphte, Zabawas, Stichting Janivo, Dr. C.J. Vailantfonds, Stchting Stimuleringsfonds Rouw