Eva’s werk kenmerkt zich doordat het feilloos de fenomenen van onze tijd vangt. Zo ontleedde ze de wereld van therapie, tutorials en online rouw. Het zijn werelden die zich gemakkelijk lenen voor een ironische benadering. Maar ironie past Eva niet. Mededogen, inlevingsvermogen en nieuwsgierigheid wel.

Leonie Clement – artistiek leider Festival Cement

Over Eva

Eva Line de Boer maakt theater. Haar werk is als een ontploffend hoofd vol emoji’s, de veelheid past goed bij de hoge prikkeldichtheid van deze tijd. Haar voorstellingen spelen zich af in het gebied tussen online en offline, fantasie en werkelijkheid, dood en leven. 

Samen met haar artistiek team streeft ze naar totaaltheater waarin alle disciplines gelijkwaardig zijn. Elk detail is geregisseerd en uitgedacht en met grondig onderzoek, precieze compositie, doordacht visueel beeld en uitvergroot fysiek gedrag creëren ze telkens weer een heel eigen wereld, waarin personages zich verhouden tot thema’s als identiteit, de dood en eenzaamheid.

“Wat ik zo mooi vind aan de generatie die opgroeit met het internet is dat voor hen het onderscheid tussen hoge en lage cultuur steeds minder van belang lijkt te zijn. De hele dramaturgie van het internet breekt met het hiërarchisch denken dat ons zo lang in de greep heeft gehad. Ik vind het heel bevrijdend dat alles op internet tegelijk en naast elkaar bestaat.”

Eva nodigt met haar voorstellingen het publiek uit om met open vizier te kijken naar de fictieve werelden die zij creëert en vooral naar het gedrag van de mensen die zich in daarin bevinden. Haar voorstellingen zijn gelaagde composities, die ontstaan vanuit de gedachte dat er niet één waarheid, niet één manier van kijken naar de wereld bestaat.

“Mijn missie is om theater te maken dat zich nadrukkelijk verhoudt tot de tijd waarin we leven. Een tijd waarin diversiteit een gegeven is. Een tijd waarin on- en offline leven steeds meer met elkaar verweven zijn. Ik houd ervan om theater te maken gebaseerd op nauwkeurig onderzoek naar mensen en hun gedrag. Mijn favoriete positie is die van de observator: ik kijk graag naar hoe mensen zich gedragen ten opzichte van elkaar als ze zich in situaties van openbaarheid begeven.”

Partners & samenwerkingen
Eva studeerde in 2014 af aan de regieopleiding van Toneelacademie Maastricht en volgde daarna de Master Theater. Ze ontwikkelde haar eigen werk bij Festival Cement, binnen het ontwikkelingstraject van PLAN Brabant en met een Nieuwe Makers Regeling van het FPK. Sinds 2020 ontvangt zij met haar eigen stichting Euphoria structurele subsidie en maakt ze coproducties met HNTjong & Het Zuidelijk Toneel. Naast haar eigen werk regisseert ze in opdracht van o.a. Likeminds, Theater Bellevue, Zeelandia, Theatergroep Carver, Marjolijn van Heemstra/ Sadettin Kirmiziyüz en Berg&Bos.

Vanaf 2025 vormen Eva Line de Boer en Cheryl Moenen de nieuwe artistieke directie van Theatergroep Suburbia. Suburbia zocht een nieuwe artistieke leiding en Euphoria zocht vaste grond met een flexibel fundament. “Welke grond kon deze wens faciliteren, vroegen wij ons af,” aldus De Boer en Moenen. “Een plek waar de structuren nog niet zijn vastgeroest, die duurzame ontwikkeling mogelijk maakt? Flevoland! Dat is letterlijk nieuwe grond waar ruimte bestaat voor ieders perspectief.” Almere is de snelst groeiende stad van Nederland: jongvolwassen, grillig, vol ambitie en op alle fronten in beweging.

Medemakers

Artistiek leider
Eva Line de Boer
Acteur
Ayisha Siddiqi
Videograaf
Acteur
Lotte Driessen
Kostuumontwerp
Jacob Kok
Schrijver
Elly Scheele
Videograaf
Mats Logen
Acteur
Jessie Wilms
Zakelijk leider
Cheryl Moenen
Acteur
Paul R. Kooij
Acteur
Kimberly Agyarko
Grafisch vormgeving
Acteur
Roben Mitchell
Acteur
Leòn Ali Çifteci
Kostuumontwerp
Carly Everaert
Grafisch vormgeving
Acteur
Tine Cartuyvels
Acteur
Mathieu Wijdeven

Instagram

Emoji Explosie 👉🏼 Vanmiddag te zien in Leeuwarden (15:00 uur)

“Vliegen of onzichtbaar zijn, dat zijn superpowers die we in het echt graag zouden hebben besluiten zoon en ik. 💭 Aan dit wensenlijstje voegen we na deze voorstelling graag wat emoties toe. Zoals kwetsbaarheid. 🥹 Want daardoor werd Mo uiteindelijk zo sterk, zegt zoon. 🔥 Hoe mooi dat we dat op weg naar huis bespreken dankzij deze voorstelling.💯“Dit is de voorstelling die ik mijn achtjarige zelf had gegund” zegt regisseur Eva Line de Boer daarover. Daar zijn we het helemaal mee eens en niet alleen als je 8 bent.” 🫶🏼

👀 @kidsproofdenhaag’s Tamara en haar 13-jarige zoon zagen de voorstelling in Den Haag.
📸 @bart_grietens_photography
...

🔜 Emoji Expolosie: morgen 14:30 uur @theaterodeon (Zwolle)

“🖥️🖥️🖥️ Drie grote videoschermen met duizelingwekkende neonopnames (🎥 Karlijn Milder) laten je verdrinken in een ander universum 🕳️, waar iedere virtuele hindernis wordt vertolkt door acteur Roben Mitchell 🐦‍⬛; waaronder een muur met een identiteitscrisis, die liever een mus wil zijn.” ✔️

📷 @bart_grietens_photography
✒️ @ginamiroula
📰 @hetparool
...