Zwaar Metaal (Carver & Rudolphi Producties) gaat over een band bestaande uit vier vrouwen, die hun hele werkzame leven samen op tour zijn geweest. Het is lastig een woord te vinden voor zo’n hechte samenwerking: collega’s is te beperkt, vriendschap te persoonlijk. Ze brengen vaak meer tijd samen door dan met hun partner. Ze zien elkaar in ondergoed en volgen elkaars levens uitputtend. Ze delen een passie, een gedrevenheid. Wanneer stop je zo’n intensieve samenwerking? Op het hoogtepunt? Voor je hoogtepunt? Of als het eigenlijk al te laat is?

Zwaar metaal gaat over samenwerken en ouder worden. Over de authenticiteit van een band, over de liefde voor je vak. Over muziek maken tot je erbij neervalt. Het onvermijdelijke punt van stoppen en de angst dat je wereld zo klein wordt als je appartement. Over de vergankelijkheid van het leven, hoe je stapje voor stapje wordt voorbereid op de onvermijdelijke afgrond. Boven alles is deze voorstelling een ode aan afscheid nemen.

Uit een gesprek van Wim Noordhoek met Arnon Grunberg:

Arnon: Ik vind het wel mooi dat je een excuus nodig hebt om mekaar weer eens te spreken. Dat is toch zo?
Wim: Ja dat is waar. Heel veel dingen hebben een aanleiding nodig anders gebeuren ze niet.
Arnon: Maar het heeft ook iets veiligs. Onder het mom van werk is het veilig om mekaar weer te zien.
Wim: Want als het zomaar voor de aardigheid is dan dreigen allerlei dingen.
Arnon: Ja dan is het levensgevaarlijk. Dan denk je ‘o God’.
Wim: Misschien is dat wel de reden dat er werk in de wereld is. Dat je een reden hebt om elkaar eens te zien zonder dat er op de achter grond meteen de dreiging van een goed gesprek of zo is.

Concept & spel - Beppie Melissen, Leny Breederveld Joke Tjalsma & Raymonde de Kuyper
Concept & teksten - Maria Goos
Regie - Eva Line de Boer
Geluid & compositie - Harpo ’t Hart
Scenografie & lichtontwerp - Tim Vermeulen
Kostuums - Carly Everaert
Techniek - Sjef van de Ven & Ole Brolin
Organisatie - Theaterzaken Via Rudolphi
Productie - ProductieCollectief - Janneke den Engelsen
Marketing & publiciteit - Theaterzaken Via Rudolphi - Lisette Brouwer
Grafische vormgeving - Mieke Struik
Pr foto - Adrie Mouthaan
Met dank aan – Letje LipsTheatergroep Carver is in 1989 opgericht door Beppie Melissen, Leny Breederveld en René van ’t Hof. In 1990 brak Carver door met de voorstelling Café Lehmitz, waarvoor het de Dommelsch Theaterprijs en de VSCD Mimeprijs ontving. Vele voorstellingen volgden. Carver ontving onder meer de Prijs van de Kritiek voor het gehele oeuvre (1997), de Gouden Mus op De Parade (2007), de Mary Dresselhuys prijs (2008 voor Beppie Melissen) en een nominatie voor de Gouden Notenkraker (2008). Carver is een stijl, een vorm, een manier van werken, een manier van naar de wereld kijken. Carver maakt absurde komedies die balanceren op de rand van hoop en treurnis, van pessimisme en de bevrijdende lach.

Rudolphi Producties is het productiehuis van Theaterzaken Via Rudolphi, de artistieke thuishaven voor zelfstandige theatermakers met een voorliefde voor theater dat dicht op de huid van de samenleving zit. Rudolphi Producties werkt met theatermakers van alle generaties; van net afgestudeerde toptalenten tot door de wol geverfde professionals die de hele wereld gezien hebben. Rudolphi Producties kiest voor theater dat verbaast, ontroert, schuurt en verrast.
2017 
Volgende

Bekijk