OMA IS EEN AVATAR
Een coproductie met HNTjong. Een voorstelling voor 8+

Oma is een avatar, is een online sprookje over het internet en afscheid nemen. Geïnspireerd op verhalen en tekeningen van kinderen.

BFF's Zoë en Amani hebben allebei hun oma verloren. Met maar een week verschil, alsof ze het hadden afgesproken. Hun opa's gaan hier totaal anders mee om. Waar Zoë's opa een rivier van tranen huilt om zijn soulmate, geniet Amani's opa van zijn vrijheid en ontdekt zijn nieuwe leven via apps.

Amani heeft haar bestie sowieso harder nodig dan ooit, want haar broer Maçon is gestopt met praten sinds zijn kat Fireball overreden is. Gelukkig weet Maçon alles van het internet, dus ook hoe je je oma als avatar weer tot leven brengt.

Wanneer ze op het wereldwijde web verdwalen, komen ze in aanraking met allerlei manieren van afscheid nemen: Ze ontdekken Tiktokfamous gedenkplekken en ontmoeten een Orakel vol emoji’s aan wie je alles kunt vragen. Het internet is als het hiernamaals: eindeloos, waardoor je overal tegelijk kan zijn. De digitale en de fysieke wereld lopen steeds meer door elkaar: geurende bloemen worden Gifjes en Fireball vinden ze zingend terug in de glitchende kattenhemel.

Oma is een avatar is een online sprookje ontstaan vanuit de twee grootste fascinaties van regisseur Eva Line de Boer: de dood en het internet. Een visueel troostrijke 8+ voorstelling waar alles mogelijk is, met op maat gemaakte songs van Harpo ’t Hart & Willem de Bruin (voormalig Opposites).

Bekijk hier de speellijst van Oma is een avatar

Credits:
Regie
: Eva Line de Boer
Teksten: Yentl van Stokkum
Dramaturgie: Martine Manten
Regie assistentie: Rajja Gomez Iglesias
Spel: Tine Cartuyvels, Paul Kooij, Dennis Rudge, Ayisha Siddiqi, Rodríquez Romeros
Stemmen: Willem de Bruin, Denise Jannah
Muziek
: Willem de Bruin (The Opposites), Harpo 't Hart
Geluidsontwerp: Harpo ’t Hart
Decor: Tim Vermeulen
Kostuums: Carly Everaert
Video: Karlijn Milder & Mats Logen

Lichtontwerp: Nico de Rooij
Choreografie: Mohamed Yusuf Boss

Een coproductie van: HNTjong en Stichting Euphoria


IN DE MEDIA

Theaterkrant - Keuze van de criticus
Oma is een avatar is een overdonderende ervaring waarin je, vooral als je geen internetjunk bent, makkelijk kunt verdwalen. Maar dat is geen enkel bezwaar. Het is een indrukwekkende voorstelling waarin de virtuele wereld, het hiernamaals en het echte leven compleet door elkaar lopen. En dat voelt dus eigenlijk niet eens zo vreemd. Het is troostrijk..”

NRC ●●●●○
Oma is een avatar biedt een ontroerende visie op rouwverwerking in digitale tijden, waarin de complexiteit van het thema volledig recht wordt gedaan.”

 “Fantasierijke tekeningen” - Animaties van Karlijn Milder & Mats Logen

Verschillende scholen hebben meegewerkt aan de voorstelling Oma is een avatar. We vroegen de kinderen hoe volgens hen 'het internet' én hun ideale oma eruitzien. Deze tekeningen worden door Karlijn Milder en Mats Logen bewerkt tot animaties die op het decor te zien zijn. Daarnaast hebben Karlijn en Mats verschillende dagen gefilmd in het decor om hun eigen GIFjes en memes op te nemen. Bekijk hierover het backstage filmpje over de totstandkoming van het decor!


“Vette Grooves” - Muziek van Willem de Bruin & Harpo ’t Hart

Willem de Bruin & Harpo ’t Hart ontwikkelen de muziek van de voorstelling Oma is een avatar. Zo zingt Willem (The Opposites) verschillende nummers en spreekt hij de stem van de Kat Fireball in. Harpo componeert de muziek. Tweevoudig Edison winnares Denise Jannah spreekt de stem in van Oma en zingt mee in de voorstelling. In deze video zie je hoe de muziek tot stand komt.Of ja

Volgende

Bekijk