EEN COMING OF AGE VOOR BEJAARDEN (Berg & Bos). Twee onbekenden ontmoeten elkaar bij een bankje aan de rand van een bos. Ze raken in gesprek. Eerst beleefd en oppervlakkig, geheel volgens de wetten van de sociale etiquette. Maar naarmate hun gesprek vordert, blijken de twee veel met elkaar te delen. Veel lief. Maar ook veel leed. Verlies. En rouw. Het gesprek wordt steeds intiemer en de twee komen dichter en dichter bij elkaar. Té dicht voor de gemiddelde zondagmiddag, althans dat vindt de vrouw. Ze probeert de man op afstand te houden, maar dan komt ze er ineens achter dat ze hem veel beter lijkt te kennen dan ze ooit had vermoed.

Een coming of age voor bejaarden is ontstaan om zeer persoonlijke redenen. Zowel Maurits van den Berg als Rik van den Bos verloren afgelopen jaar allebei een ouder. Van dichtbij zagen zij hoe het leven totaal anders liep dan gepland. Hoe hun ouders, die samen zorgvuldig een leven opgebouwd hadden, dat levenswerk onder hun ogen genadeloos af zagen brokkelen en ineen zagen storten. “Wij willen een voorstelling maken over dit proces. Het verlies. Het loslaten. Het nog even genieten van alle mooie dingen die je samen heb beleefd, totdat uiteindelijk alles een herinnering wordt.” Een coming of age voor bejaarden is buiten het drama van verlies, vooral ook een ode aan hun ouders en bovendien een loflied op de liefde.

Uit de pers

“Van den Bos schreef een intelligente toneeltekst, vol levenswijsheden, sentiment en ontwapening. Het samenspel van Tjalsma en Kooij is weergaloos. Als oude man is Kooij ondeugend en lief, dan weer boos en wanhopig. Tjalsma speelt de vrouw krachtig en reddeloos tegelijk. Op subtiele wijze kleurt het oude echtpaar het jonge en andersom. Eva Line de Boer heeft dit knap en helder geregisseerd.”
- Sander Janssens, Parool

“Tak, tak, slow, heup. Een koppel danst de rumba. Eerst met een vlotte heupswing, daarna steeds houteriger en aan het eind eenzaam alleen. Een intens droeve voorstelling met een sterke aansporing nog dubbel te genieten van elk mooi moment”
- Joke Beeckmans, NRC

“Er zijn wonderbaarlijk mooie overgangen in de scènes tussen jong en oud. Prachtig is het moment waarop de jongen zijn meisje zoent en in een vloeiende beweging direct daarna Joke Tjalsma zoent. Het is maar één van de fraaie vondsten in de fijnzinnige regie van Eva Line de Boer.”
- Jos Schuring, Scènes

“Het is in de regie van de eveneens nog jonge regisseur Eva Line de Boer een prachtige universele voorstelling geworden over liefde en pijn, over herinneringen en hoop, over het oprekken van grenzen en afscheid nemen.”
- Margriet Prinssen, Haarlems Dagblad

Concept - Rik van den Bos & Maurits van den Berg
Spel
 - Paul R. Kooij, Joke Tjalsma, Yara Alink & Maurits van den Berg
Tekst - Rik van den Bos
Regie - Eva Line de Boer
Muziek - Jan & Keez Groenteman
Decor & kostuum - Marieke van Veen
Videoprojecties - Julian van Buul
Lichtontwerp - Dirk Houthoff
Productie - Lise van den Hout
Zakelijke leiding - Inge van Sonderen
Scènefotografie - Kamerich & Budwilowitz / EYES2

In coproductie met Rudolphi Producties
2016“Geen theatraal geweld bij Berg&Bos, maar kleine, intieme scènes vol zoete melancholie. Het is een tevergeefs zoeken naar een verloren tijd. Maar mooi. Daniel: ‘Als er niets gebeurt, gebeurt er eigenlijk al zoveel.”

- Vincent Kouters, Volkskrant 


Volgende

Bekijk