“Pas sinds kort begrijp ik dat het verleden even veranderlijk is als de toekomst. Het is alsof mensen op een oude foto los zijn geweekt van hun achtergrond en weer door de ruimte zijn gaan zwerven. Alsof de orde der dingen uit zichzelf naar een andere volgorde is gaan zoeken.”
Met In Vrede schetst BERG&BOS – het gezelschap van theatermakers Maurits van den Berg en Rik van den Bos – hoe de littekens die de Tweede Wereldoorlog heeft achtergelaten, ook nu nog zijn invloed heeft op onze samenleving.
Een man ontdekt op latere leeftijd zijn verborgen Joodse identiteit. Een onbekend familielid hield dit geheim en gaat daar een leven lang gebukt onder. Een bejaarde dochter leidt een teruggetrokken bestaan en zit zo de schuld van haar allang overleden ‘foute’ moeder uit. Een jonge man die in vrede is opgegroeid, raakt in paniek van de beladen oorlogsgeschiedenis van zijn huis. En daar doorheen loopt Nabil, die net is gevlucht uit een oorlog die vandaag woedt. Hij is op zoek naar zijn plek in een wereld, waar mensen 70 jaar oude wonden likken zonder dat ze hem lijken te zien.
In Vrede is een voorstelling over het leven in tijden van vrede. Over omgaan met de schuld, het verlies en het verdriet dat voor die vrede is ontstaan. Over de vraag wanneer een oorlog echt voorbij is en je met recht voor iedereen de vrede uit mag roepen.
In Vrede is een voorstelling over de verwoestende én verbindende kracht van verhalen; verwoestend wanneer verhalen verdraaid of vanuit één overheersend perspectief worden verteld, en verbindend als grote verhalen worden doorverteld en alle vertellers aan het woord kunnen komen.
Hoe leven we in vrede?
BERG&BOS organiseert samen met Impact Makers nagesprekken onder leiding van Jennifer Muntslag; Elk jaar discussieert Nederland luider over de herdenking van WOII: waarom herdenken wij en wat herdenken we precies? In hoeverre is het evident alleen deze oorlog te herdenken? Wat heeft de huidige jonge generatie nog te maken met gebeurtenissen van 74 jaar geleden? Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inclusief is bij het herdenkingsritueel, zonder tekort te doen aan de verschrikkingen die ons land zo gevormd hebben?Voor deze productie werkt het gezelschap samen schrijver/vertaler Nabil Nabo. Hij is gevlucht uit Syrië en via stichting On File in contact gekomen met Berg&Bos. Nabil heeft het stuk In Vrede vertaald naar het Arabisch. Om deze nieuwe Nederlanders mee te nemen in de voorstelling heeft het stuk Arabisch boventiteling.
Maar Nabil staat ook model voor het Syrische personage in het stuk. Zijn ervaringen over hoe het is om na een vlucht aansluiting proberen te vinden in een nieuwe samenleving, vormen de basis voor één van de verhaallijnen uit het stuk. Een verhaallijn dat de recente oorlogen en de nieuwe Nederlanders die wij de afgelopen jaren hebben verwelkomt representeert.
“Verbonden door oorlog in prachtige mozaïekvertelling. Uiterst inventieve compositie.”